3-5 Munkanapok Article No. 10893
Article No. 10893
3-5 Munkanapok Article No. 10414
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10414
3-5 Munkanapok Article No. 10168
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10168
3-5 Munkanapok Article No. 10882
Article No. 10882
3-5 Munkanapok Article No. 10223
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10223
3-5 Munkanapok Article No. 10102
Aroma(s) : Nutty, Fruity
Article No. 10102
3-5 Munkanapok Article No. 10885
Article No. 10885
3-5 Munkanapok Article No. 1722
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 1722
3-5 Munkanapok Article No. 10417
Article No. 10417
3-5 Munkanapok Article No. 10740
Aroma(s) : Chocolaty, Fruity
Article No. 10740
3-5 Munkanapok Article No. 10104
Aroma(s) : Nutty, Malty
Article No. 10104
3-5 Munkanapok Article No. 1237
Aroma(s) : Chocolaty, Floral, Fruity
Article No. 1237
3-5 Munkanapok Article No. 10738
Aroma(s) : Nutty, Fruity
Article No. 10738
3-5 Munkanapok Article No. 10806
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty, Floral
Article No. 10806
3-5 Munkanapok Article No. 1167
Aroma(s) : Chocolaty, Floral, Fruity
Article No. 1167
3-5 Munkanapok Article No. 10416
Aroma(s) : Nutty, Malty
Article No. 10416
3-5 Munkanapok Article No. 10924
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10924
3-5 Munkanapok Article No. 10236
Aroma(s) : Chocolaty, Fruity
Article No. 10236
3-5 Munkanapok Article No. 10732
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10732
3-5 Munkanapok Article No. 10601
Article No. 10601
3-5 Munkanapok Article No. 10805
Aroma(s) : Chocolaty
Article No. 10805
3-5 Munkanapok Article No. 10394
Aroma(s) : Nutty, Fruity
Article No. 10394
3-5 Munkanapok Article No. 10415
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10415
3-5 Munkanapok Article No. 10532
Aroma(s) : Chocolaty, Fruity
Article No. 10532
3-5 Munkanapok Article No. 10773
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty, Malty
Article No. 10773
3-5 Munkanapok Article No. 10737
Aroma(s) : Nutty, Fruity
Article No. 10737
3-5 Munkanapok Article No. 10923
Aroma(s) : Nutty, Malty
Article No. 10923
3-5 Munkanapok Article No. 10395
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10395
3-5 Munkanapok Article No. 10095
Article No. 10095
3-5 Munkanapok Article No. 10857
Article No. 10857
3-5 Munkanapok Article No. 1110
Article No. 1110
3-5 Munkanapok Article No. 10897
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty, Malty
Article No. 10897
3-5 Munkanapok Article No. 10896
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty, Malty
Article No. 10896
3-5 Munkanapok Article No. 1168
Aroma(s) : Chocolaty, Floral, Fruity
Article No. 1168
3-5 Munkanapok Article No. 10393
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10393
3-5 Munkanapok Article No. 10235
Aroma(s) : Chocolaty, Nutty
Article No. 10235
Espresso - Az olasz klasszikus leírása.
David Letterman egyszer magáról és magánéletéről beszélve bevallotta: "Túl sok kávét iszom. De ha nem lenne kávé, amúgy sem lenne beazonosítható személyiségem". És micsoda személyiség, fűzné hozzá bárki, emlékezve a nagyszerű és talán leghíresebb amerikai televíziós műsorvezetőre, és nem csak. Kávérajongó a Hollywoodot és a zenei sztárokat bajba hozó tévésztár, aki előtt az Egyesült Államok elnökei is voltak. Feltételezik, hogy amerikai kávéról beszélünk, mivel Indianapolis őslakosai, de bizonyára az eszpresszókávé is megnedvesítette az ajkát.
De menjünk sorban. Kávé. Egyetlen kifejezés, mindenkiben közös alapillat, sok történet és érdekesség. Csak hallanod kell kiejtve, hogy el tudd képzelni az ideális forgatókönyvet. Aki szereti a bárban, aki inkább az irodai asztalon, aki még otthona melegében, a kanapén vagy akár az ágyneműk között kényelmesen ülve sütkérez illatában és ízeiben.
Az espresso – Olaszországban un caffè – kis csésze aromás itallal, amely rövid időre megállítja a környezetet az élvezet pillanatára. Az íze álomszerű és intenzív, semmihez sem hasonlítható. Miért olyan kiemelkedő az íze, és mi atökéletes eszpresszó? Különleges babról van szó, vagy az elkészítésének módja? Ez mindennek a keveréke teszi olyan ellenállhatatlanná.
De vigyázz, ne élj vissza vele, különben az izgalom – vagy inkább a túlzás – a sarkon van. Ismered Pikachut a Pokémon című filmben: Pikachu nyomozó, Ryan Reynolds? Kávét fogyasztott újra és újra, és nem az Egyesült Államokra jellemző hosszúkávét, hanem az igazi olasz eszpresszót, kényelmes, kis csészékben, ami rendkívül mozgalmassá és tachycardiává tette az életét és a körülötte lévőket. De térjünk vissza magához azeszpresszókávéhoz, és térjünk vissza eredetéhez, névtanához és kultúrájához.
Miért hívják eszpresszónak?
Eredet
Az eszpresszókészítés Milánóban (Olaszország) 1900 körül vált népszerűvé, és onnan indult diadalmenetébe a világ más országaiba.
Mint ez gyakran megesik, a nagy cégek és nagyvállalatok kis garázsokból és egy kis ház árnyékában megfogalmazott egyszerű ötletekből születnek. Erről tanúskodnak az Apple, a Google, a Microsoft legjobb találmányai. Ugyanez az elv vonatkozik az eszpresszó kávéra is. A milánóiVia Voltaban található kis műhelyből az eszpresszógép az Olasz-félszigeten Európa szívéig terjedt, Párizstól Londonig, majd eljutott a másikig. az óceán oldalára, akár nyugatra, akár a felkelő nap országaira néz. Kifejezetten, mint egy nyilvánvaló vágy. És pontosan ebben a jelzőben gyökerezik ez a finomság.
Az espresso szó az olasz espressamente szóból származik, ami kifejezetten (valaki számára) jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy a presszó egy olyan ital, amelyet a vendégek kérésére frissen készítenek. A második szó, amely szerepel, a pressione, ami azt jelenti, hogy nyomás. A szónak ez a része azt jelzi, hogy az eszpresszót nyomás alatt készítik. Gyakran feltételezik, hogy a szónak köze van az expresszhez, azaz gyors előkészítéshez vagy hasonlóhoz, ez a névlevezetés helytelen.
Ezért az Expresso helyesírása is hibás.
Hogyan történik a kávépörkölés?
Bab és sült
A felhasznált bab általában keveréke Robusta és Arabica bab; a tipikus keverési arány 80% Robusta és 20% Arabica bab. Ebből a keverékből készül ababkávé eszpresszó. Az eszpresszó klasszikus pecsenye sötét, amitől az íze nehéz testet és pörkölt aromákat kölcsönöz. Jelenleg világosabb pecsenyék is kaphatók a piacon, amelyek teste könnyebb, gyümölcsösebb aromájú, általában nagyobb arabicabab arányban, ami akár 100%-os is lehet. Minél északabbra található a kávépörkölő Olaszországban, annál gyakrabban találhat könnyű pörkölést és magas arabicaszem arányt. Minél délebbről származik az eszpresszóbab, annál sötétebbre pörkölik, és a Robusta aránya általában sokkal magasabb - akár 100%. Az online kávévásárlás lehetőséget kínál arra, hogy sokrétű fajtaválasztékot szerezzen, mindegyiknek megvan a maga története és íze. Kávéházunk weboldalán széles választékot kínálunk, minden ízléshez és minden elkészítési módhoz tökéletes.
Tálalás módja
Az eszpresszót 40 ml-es, előmelegített csészében szolgálják fel. A csésze 25-30 ml eszpresszót tartalmaz, a krémmel együtt. Gyakran eszpresszót isznak hozzá cukor és egy kis pohár vízzel együtt tálaljuk.
Egy kávé elkészítése elengedhetetlen, de ez még nem minden. Az eszpresszó is megérdemel egy tankönyvszolgáltatást, egy beültetést – vagy talán így van a „mélyírás” kifejezés. A kávé felszolgálásának nem csak egy módja van, hanem a technika a preferenciáktól, a személyes ízléstől függ, tisztán praktikus és ízletes szinten egészen az esztétikai preferenciákig. Általábanelőmelegített csészében tálalják, de vannak olyanok is, akik a kellemetlen kézégés elkerülése vagy az egyszerű íz kedvéért hideg csészében szeretik. Végül van egy másik módja is a kávé tálalásának csésze helyett: pohárban. Ez egy olyan módszer, amelyben kis üvegcsészéket használnak, amelyeket általában szeszes italok fogyasztására használnak, és ahová kell önteni az egyszerű adag olasz eszpresszót.
Hogyan készíted az eszpresszókávét?
Különféle módon lehet elkészíteni. Függetlenül attól, hogy milyen módszert használnak az eszpresszó elkészítéséhez, egy jó eszpresszókrém elengedhetetlen. Ez a jó eszpresszó minőségi jele. A krém sűrű, aranybarna hab, amely olajokból, szén-dioxidból és fehérjékből áll. Kialakulásához legalább 9 bar nyomás szükséges. A crema természetéből adódóan következtetések vonhatók le a bab pörkölésfrissességére és az extrakciós folyamatra vonatkozóan.
Espresso kávé elkészítése otthon
Ízletes és ízletes eszpresszót otthon is elkészíthet. Erre különböző módszerek léteznek, amelyek a szükséges felszerelés vételárában, az optimális őrlési fokban, valamint az elkészített presszókávé ízében is különböznek.
Az előkészítés megkezdése előtt a megfelelő eszpresszót meg kell vásárolni egy kávézóban. Ha a kávét online vásárolják, akkor a választék sokrétű. A pörkölés intenzitása mellett a kávébab termesztése és a korrekt árak is fontosak a kávégazdák számára. IttFairtrade coffee és bio kávé lehetséges választás.
Az eszpresszókávét lehetőleg közvetlenül az elkészítés előtt őrölje meg, hogy megőrizze aromáját. Egy teljesen automata gépben ez a lépés be van építve a gépbe. Ha portafilter gépben vagy mokakannában készít kávét, kávédarálóra van szükség.
Az eszpresszó vásárlása nem nehéz, de az elkészítése nagyon nehéz. Igaz ez az állítás? NEM! Az eszpresszókávé elkészítése nem boszorkányság, hanem élvezet és aromás élmény.
Szeretnéd tudni, hogyan készítsd el a tökéletes eszpresszót?
Az eszpresszó elkészítése lépésről lépésre
Itt megtudhatja az eszpresszó elkészítésének minden fontos lépését. Főleg kezdőként bátran kihagyhat néhány lépést, de perfekcionistaként és ínyencként legalább követnie kell őket.
Lépésről lépésre a tökéletes eszpresszóhoz
1. kapcsolja be a gépet, és hagyjon körülbelül 15 percet, hogy teljesen felmelegedjen
2. most fel kell melegíteni a csészét. Használhat forró csapvizet vagy forró gőzt a gép gőzfúvókájából. Ügyeljen arra, hogy a csészében felgyülemlett forró víz ne fröcsköljön ki a csészéből!
3. majd melegítse fel a szűrőtartót - ha még nem meleg - úgy, hogy elindítja a gép szivattyúját, és hagyja, hogy egy kis forró víz átfolyjon az üres szűrőtartón.
4. most töltse meg a szitatartót a megfelelő mennyiségű (egy csészéhez kb. 7 g) frissen őrölt kávéporral.
5. kávéskanállal vagy "szabotázs" segítségével kissé nyomja be a port a szűrőbe, és tisztítsa meg a szitatartó sarkait a kávémaradványoktól. A szitatartó ezután a gép főzőcsoportjába helyezhető.
6. amikor elérte a megfelelő mennyiségű eszpresszót (egy eszpresszó csésze körülbelül 2/3-ig van megtöltve), a kávékiadás leáll. Ügyeljen arra, hogy az eszpresszó ne lépje túl a megfelelő extrakciós időt (20-30 mp), különben a kávé túl savanyú lesz. Ez az idő azonban kissé változhat a géptől és a bab őrlési fokától függően. Ügyeljen a 93°C (+/- 2°C) körüli és körülbelüli főzési hőmérsékletre. A forrásban lévő víz és a 96°C feletti hőmérséklet is kioldja a keserű anyagokat a kávézaccból. És ki szeretne keserű eszpresszót inni?
7. most már felszolgálható az eszpresszó, vagy kiegészíthető a presszóital, pl. cappuccinóval vagy latte macchiatóval. Erről bővebben az Espresso készítés alatt.
8. vegye ki a szűrőtartót a főzőegységből, és ürítse ki, vagy ütögesse ki, hogy megakadályozza, hogy a kávémaradványok rárakják a szűrőt. Azonban kérjük, várjon körülbelül 15 másodpercet, mielőtt eltávolítja a szűrőtartót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a nyomás a csoportban csökkent!
9. Alapos tisztítás után a szűrőtartót visszahelyezzük a főzési csoportba, hogy minden meleg maradjon a következő csészéhez.
Hogyan készítünk eszpresszót portaszűrővel?
Szitahordozó gép
Egy kis gyakorlással egy szitahordozó gép olyan eszpresszót varázsol, mint legutóbbi olaszországi nyaralása során.
A szitahordozó gépnél többek között a felhasznált kávépor mennyisége is fontos. A döntő kérdés itt az, hogy hány gramm eszpresszót kell a szűrőtartóba tenni. Körülbelül 7 gramm őrölt eszpresszókávé tekinthető iránymutatásnak egy egyszerű eszpresszóhoz. A port úgynevezett tamperrel erősen préselik. Az előkészítéshez a gép nyomásának legalább 9 barnak kell lennie. Ez a nyomás szükséges a gyönyörű krémhez, amely a Bella Italia-t álommá teszi. A főzési folyamat során 25-30 ml eszpresszónak 25-30 másodpercen belül kell befolynia a csészébe.
Az előkészítési folyamat némi gyakorlatot igényel, és egy teljesen automata géppel vagy mokafazékkal ellentétben kicsit több időt vesz igénybe. Az elkészítési mód azonban az eszpresszó ízének és intenzitásának több változtatását teszi lehetővé.
Portafilter gépe van, és a megfelelő babot keresi?
Nézze meg pörkölőinket ➽ kávéportafilter választék.
Jó eszpresszó teljesen automata gépben?
Teljesen automata gép
Egy teljesen automata gép különböző típusú kávékat készíthet. Olyan rendszerrel rendelkezik, amely képes darálni a kávébabot. Ezért egy teljesen automata gépnél nincs szükség extra kávédarálóra. A gépben lévő vizet egy előremenő fűtőberendezéssel hozzák a kívánt hőmérsékletre. Utána lehet főzni egy kávét. Egy teljesen automata gép teljesen automatikusan nyomja a frissen őrölt kávéport a gépbe. A sörfőzés során nyomást is alkalmaznak. A gépek 7,5 és 9 bar közötti nyomást érnek el.
Teljesen automata gépekkel, változatokkal, pl. tejhabbal, gombnyomásra is elkészíthető. A teljesen automata gép üzemeltetéséhez nem szükséges gyakorlás, hiszen minden egy gombnyomásra működik.
Teljesen automata gépe van, és a megfelelő babot keresi?
Tekintse meg kínálatunkat ➽ szemes kávé teljesen automata gépekhez.
Aki nem tudja. Az eszpresszó a tűzhelyről
Mokka pot
A rozsdamentes acél vagy alumínium edények költséghatékony megoldást jelentenek az otthoni eszpresszókávé elkészítéséhez. Ezzel a kancsóval kávéfőző gép nélkül is elkészíthető. A kancsót 1933-ban Alfons Bialetti találta fel, aki a Moka kancsó nevet adta neki. Ma főleg eszpresszófőzőként vagy eszpresszó edényként emlegetik. A mokkafazék kifejezésnek semmi köze atörök vagy görög mokkakészítési formájához. Innen ered a „k” betűs írásmód.
A kifejezés eredete a jemeni Mokha ősi város nevéhez nyúlik vissza, amely a Vörös-tenger partján található kikötő, amely arról híres, hogy a nemzetközi kávékereskedelem központja, az egyik legnagyobb és legtermékenyebb, különösen arab minősége miatt. A történelem és a filozófia szerelmesei, valamint azok számára, akik az elhangzottak elsöprő bizonyítását igénylik, az irodalomban is találhatunk nyomot. Voltaire, a francia felvilágosodás híres filozófusa és az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak inspirálója a Candido című remekművében, avagy az optimizmus az eszpresszókávéról beszél a főhős oszmánokba vezető utazásának történetében. Birodalom.
Tehát amikor eszpresszót készítünk konyhánk tűzhelyén, nem mindig gondolunk arra, hogy egy kis csésze kávé évszázados történelmet, különböző etnikumokat, egy világfilozófiát és mára eltűnt erkölcsöt tartalmaz. Az ital összetéveszthetetlen aromáján kívül. De lássuk a felkészülési folyamatot, a mechanikus gesztusoktól a legapróbb tanácsokig.
A vizet addig vezetik a kazánba (alsó rész), amíg hozzá nem ér a biztonsági szelephez. Elkészítéséhez durvára őrölt kávéport töltenek a betétbe, majd nem nyomják rá. A kancsó főzőlapra vagy gáztűzhelyre helyezhető. A kialakuló vízgőz nyomást hoz létre, amely az eszpresszót a felszállócsövön keresztül szállítja. Azonban ezekben az edényekben az 1,5 bar nyomás túl alacsony ahhoz, hogy krém képződjön.
Ezért ennek az elkészítési formának a végtermékét gyakran nem tekintik espresso-nak, mivel hiányzik a jellegzetes krém. Jelenleg azonban vannak olyan mokkás edények a piacon, amelyek krémes szeleppel rendelkeznek, amely elősegíti, hogy a presszó krémet kapjon.
A krém az ikonikus italt jellemző négy alapvető elem alkímiája, nevezetesen a víz, a hőmérséklet, a nyomás<. /em> és maga a kávé. Ez az a világos lepedő, amellyel az eszpresszót beborítják, hogy megőrizzük benne a rá jellemző illatokat és meleget, kicsit úgy, mint mindannyian az ősz hajnalán, amikor az első hideg idő hajlamos megnyalni a bőrünket. A csészében vagy egy kis pohárban való jelenléte pedig sok eszpresszó szerelmeseinek és ínyenceinek kedvencévé vagy akár igényes előjogává válik.
A tökéletes eszpresszókávékrém elkészítéséhez odafigyelés, odaadás és odafigyelés szükséges. egy jó adag ágazati tudás. Szüksége van: finom őrlés, megfelelő mennyiségű kávé és ideális nyomás a porra. Csak így alakulhat ki az az aranyló patina, az értékes és ízletes fátyol, amely megmelengeti a szívet, és betölti a leghidegebb és legüresebb napokat is.
Van kedved mokkához? Vessen egy pillantást nálunk ➽ mokka edény választék.
Barista kávé otthon
Készítsen eszpresszót, mint egy baristát? Ezzel a megfelelő kávébab, a tudás és néhány trükk ez lehetséges. Mindegyik elkészítési módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az alkalmazott módszer a személyes ízléstől függ. Az elkészítési módok alig térnek el a tényleges főzési időtől. Mindegyik 25-30 másodpercet vesz igénybe.
És így már fél perc elteltével úgy érzi magát, mint egy fiatal és amatőr barista, aki egy minőségi kávét fogyaszt közvetlenül a konyhájában, a tűzhely előtt. Az eszpresszó valójában Caravaggio, Raffaello vagy Leonardo festménye, amely a gasztronómiai előkészítés legnagyobb művészetébe illeszkedik: Olaszország büszkeségébe, amelyet minden belpai polgár művelhetett és elvethetett az egész világon. világ. Ez az egyetlen módja annak, hogy végtelen fajtákat, végtelen alternatív módszereket hozzon létre minden ízlésnek, etnikai hovatartozásnak és szokásnak megfelelő eszpresszó kávékeverék elkészítéséhez.
Hosszú vagy ristretto, dupla vagy korrigált, hideg vagy meleg macchiato, előmelegített vagy hidegen elhelyezve csésze. És még több, kerámiában vagy üvegben. Összerázva vagy habosítva, tejjel árnyékolva és kakaóporral dúsítva, a salentói hagyomány szerint akár hidegen vagy jégkockával is. Órákig lehetne sorolni azokat a változatokat, amelyekben az eszpresszókávé elkészíthető.
Nem számít, hogy milyen módszert használnak az eszpresszó elkészítéséhez, más összetevők hozzáadásával különböző italok készítésére használható.
Akár egyszeres, akár dupla, cukorral vagy anélkül, tejhabbal vagy forró vízzel, az eszpresszó kicsi és aromás, és minden alkalommal örömet okoz.
Az eszpresszóban sok közös különlegesség, azonnali élvezet intenzív vagy finom ízzel, amely elterjedésének hajnala óta képes meghódítani és egyesíteni minden társadalmi osztályt, amelyet a gazdagok és az emberek nagyra értékelnek, és ma már mindenkiben jelen van. otthonok.